barco

Védekezzünk természetes és környezetkímélő módon a takácsatkák ellen I.

A Földünk éves átlaghőmérsékletének folyamatos emelkedése miatt, egyre enyhébbek és rövidebbek a telek, ami rengeteg negatív változással jár a kertészek, illetve hobbikertészek számára is. A masszívabb téli hideg és az egyre forróbbá váló nyári hőmérséklet számos kártevő elterjedésének, illetve nagyobb mértékű kártételének kedvez. Egyik ilyen, szoba- és kerti növényeinket szívogató rovar, a rendkívül kellemetlen közönséges takácsatka is.

A takácsatkák a melegben érzik jól magukat. Főként a nyári hónapokban, napos időben szeretnek sokasodni, méghozzá rohamléptekben, akár 8 nap alatt is elszaporodhatnak. Senkinek se legyenek illúziói, mert a hidegebb tavaszi, illetve nyári napokon is egyre több és több lesz belőlük, csak a folyamat nem egy, hanem több hétig tart.

A nőstény takácsatkák igen ellenállóak, és remekül áttelelhetnek a lehullott falevelek között, valamint a fából készült kerti eszközökben, illetve a falak repedéseiben megbújva, vagy akár magában az atkával fertőzött növényben és annak földjében, a hideg téli hónapokban is. Ahogy beköszönt a tavasz, és a Nap éltető sugarai felmelegítik a talajt, illetve minden mást, a takácsatkák is új életre kelnek. Előbújnak, és gyorsan szaporodni kezdenek, ezzel egyre súlyosabban károsítva szeretettel gondozott dísz- és haszonnövényeinket.

A takácsatkák apró, vöröses-barna, szabad szemmel nehezen észrevehető, pókszerű kis lények. Nem véletlen, hiszen a pókok családjába tartoznak, bár azoktól valamivel kisebbek. Ahogyan a levéltetvek, úgy a takácsatkák is először a levelek fonákjain telepednek meg és onnan terjednek tovább a friss hajtásokra, bimbókra majd az egész növényre.


A takácsatkák szeretik megtámadni szinte az összes zöldségfélét, így a paradicsomot is - Fotó: pixabay.com

Az érintett növény levelei először sárgulni, majd száradni kezdenek, közelebbről megnézve láthatóvá válnak rajta az árulkodó, apró, barnás-vöröses pettyek és egyfajta pókhálószerű anyag is.

Az a baj a takácsatkával, hogy mire felfedezzük őket, addigra nagy valószínűséggel már komoly károkat okoztak a megtámadott növényben. Mivel borzasztó kellemetlen vendégek, a későbbi problémák elkerülése érdekében, elsősorban a növényeinktől való távoltartást érdemes megcélozni.

Megelőzés

Ezek a parányi szívókártevők nem szeretik a párás környezetet, tehát a takácsatkák távoltartásának egyik hatékony és költségkímélő módja, hogy amint beköszönt a meleg, naponta két alkalommal, langyos vízzel permetezzük a veszélyeztetett növényeinket. Amennyire egyszerűnek tűnik a módszer, éppannyira hatásos, amennyiben valóban következetesen végrehajtjuk.

A cserepes növényeknél működhet a növénytartó edények alá helyezett nedves kavicsokkal teli alátét vagy tálca is. A kavicsokról párolgó víz ugyanis folyamatosan párás környezetet teremt a növények számára és az elpárolgott víz pedig könnyedén visszapótolható. A párásítós módszernek egyetlen kritériuma van csupán: csak olyan növényeknél jöhet szóba, amelyek elviselik, vagy inkább kedvelik a párás környezetet.

Írta: Kis Szilvia
Fotó: piaxabay.com





Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Jelentkezzen adatbázisunkba!

info@modernegeszseg.hu

Kövess
minket!