modern

Természetes és valódi, minőségi alapanyagokból készült kekszekért irány a La Delizia Kekszmanufaktúra!

A La Delizia kekszmanufaktúra 2011-ben a gasztronómia iránti szerelemből született. Ahogy a tulajdonostól, Oczella Pétertől megtudtam, mindenféle előzetes számítgatás és üzleti terv nélkül, pusztán a lelkesedéstől hajtva nyitották meg ezt a csodás kis helyet, amihez a nagymama finom és illatozó aprósüteményeinek édes emléke adta az inspirációt. Ebből pedig csakis valami igazán különleges születhetett – gondoltam, és nem is tévedtem!

A cél az első olyan hely megnyitása volt, ahol kizárólag természetes és prémium minőségű alapanyagokat használnak. Ezt a jó irányt pedig a mai napig megtartották a La Deliziában. Az üzletvezető-tulajdonos továbbra sem adja ki a kezéből az alapanyagok beszerzését, sőt ő maga is szinte minden nap a boltban van.

Fotó: La Delizia Kekszmanufaktúra

A La Delizia alapfilozófiája, hogy semmiféle adalékanyagot és tartósítószert nem használnak, csak természetes, natúr alapanyagokat és mindenből a legjobbat. A vaj például egy bajor cégtől érkezik, ami a magas minőség mellett, a megfelelő mennyiséget is garantálni tudja.

Péter és volt párja, Éva, akinek a legnagyobb szerepe volt a receptek megalkotásában együtt vágtak bele e gyönyörű álom megvalósításába. Péter végzett cukrász és bár a vendéglátásban dolgozott, a kekszmanufaktúra megnyitása előtt nem készített édességeket. Éva viszont, aki sohasem dolgozott a szakmában, egy évnyi kitartó munkával és csodálatos érzékkel alkotta meg, a ma is a kínálat szerves részét képező finomságokat.

Fotó: La Delizia Kekszmanufaktúra

A La Delizia egyedisége és különlegessége a minőségen túl, abban is rejlik, hogy minden egyes keksz más-más tésztájú. Nagyon ritka a tészta-hasonlóság. Pont a két legnagyobb kedvencem, a citromos-mandulás és a narancsos mandulás kekszek azok, amelyeknél fellelhető némi hasonlóság, de a többi mind-mind valóban teljesen más.

A fantasztikus kekszek és desszertek, amelyek között egyébként van paleo is, a mai napig a pult mögött és egyben a galéria alatt található cukrászműhelyben, kézzel készülnek. Folyamatosan dolgoznak új ízeken is, de a kínálat gerincét az eredeti receptek adják. A hagyományos, illetve ahogy Péter nevezi „hedonista” kekszkínálat 30-35 féle ízt takar.

Fotó: La Delizia Kekszmanufaktúra

Ezek mellett van egy teljesen liszt-, tej- és cukormentes termékcsalád is, ami jelenleg 12 féle kekszből áll, a számuk pedig folyamatosan növekszik. A mentes kekszek tésztája, a korlátozottabb alapanyag választási lehetőségek miatt nem tud annyira változatos lenni, mint a hagyományos kekszeké, de az egyéb hozzávalókban nagy eltérések mutatkoznak. A legnagyobb kedvencek pedig át lettek ültetve a mentes kínálatba is.

Fotó: La Delizia Kekszmanufaktúra

Nyáron kihagyhatatlan csemege az igazi házi szilvás vagy meggyes pite. A nagymama receptje alapján készített sütemény meggyes változata például csurig van töltve meggyel és a tésztájába még házi meggylekvár is kerül. Egyszerűen fantasztikus. De a hűtött sütemények is gyönyörűen festenek a hűtőpultban, az egyedülállóan óriási és természetes macaronok társaságában. Utóbbiak között vannak színezetlenek és színesek is. A színeseket teljesen természetes módon, céklaporral, sáfránnyal, kakaóval vagy épp bio japán macha teával színezik, hiszen a La Deliziában tényleg nem használnak adalékanyagokat. Ezek a hatalmas, olasz recept alapján készült macaronok házilag előállított mandulalisztből készülnek, így teljesen gluténmentesek is.

Ezeket a sütiket most ugyan nem kóstoltam, de ahogy mondani szokás: ami késik, nem múlik.

Fotó: La Delizia Kekszmanufaktúra

A hedonista kekszek közül a már fentebb említett citromos-mandulás nyűgözött le a leginkább a tökéletes ízharmóniájával. A szicíliai mandulával, friss, kezeletlen citrom héjával és szárított citrom darabokkal ízesített vajas csoda teljesen elvarázsolt. A narancsos-mandulás pedig hasonlóképp. Imádtam még a citromos-levendulás kekszet is, ami pannonhalmi levendulával készül, a kókuszos-áfonyásat és az összes csokoládésat. Feltétlenül kóstolják meg a porcukorba forgatott, kívül kérges, repedezett felületű, belül pedig puha, fekete kakaóval, csokoládéval, dióval és fűszerekkel, ízesített kis kekszecskét is! Továbbá a meggyes-mákosat is, amiben egy hazai termelőtől származó, különleges fekete meggy van. A fekete meggy, más néven a cigánymeggy egy nagyon apró szemű, kevés hússal rendelkező fajta, ami ebben a kekszben újjászületik. A kínálat részét képezi még a nem kevésbé különleges aszalt almás-zabpelyhes, vilmoskörtés-mandulás, chilis-csokis-tökmagos, meggyes-diós, csokicseppes diós, sós mogyorós és még sok-sok csábító édes finomság.

Fotó: La Delizia Kekszmanufaktúra

A mentes vonalon mindenképpen ki kell emelnem a narancsos-csokis, az aszalt almás-mandulás, a meggyes-mákos, a meggyes-diós, a gyógycitromfűvel készülő citromos-citromfüves, a kókuszos-vörös áfonyás, a sós mogyorós és a körtés kekszecskéket.

Ezekben az édes finomságokban a cukrot steviás-eritrit helyettesíti és egy különleges angol lisztkeverékkel, illetve kókuszvajjal készülnek, így garantáltan glutén- és tejmentesek is.

Fotó: Kis Szilvia

Ha kiválasztottuk a számunkra legkedvesebb kekszeket, a kellemes galérián elkölthetünk egy finom kávét is, amit természetesen alternatív tejjel is kérhetünk. Meleg időben felfrissülhetünk, ősszel és télen pedig átmelegedhetünk odafent egy csésze Dallmayr exkluzív, kereskedelmi forgalomban nem kapható, különleges teával is. A csoki szerelmeseinek szinte kötelező az igazi belga csokiból készülő forró csoki is.

Egy aprócska és igazán különleges sütiboltra bukkantam a Jókai utcában, ahol csodásabbnál csodásabb kekszeket kóstoltam és már most biztos vagyok benne, hogy rendszeresen vissza is fogok térni ide.

 

Írta: Kis Szilvia
Borítókép: La Delizia Kekszmanufaktúra
 

La Delizia Kekszmanufaktúra – Jókai utca

Cím: 1066 Budapest, Jókai utca 13.
 

La Delizia Kekszmanufaktúra – Pozsonyi utca

Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 7.





Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Jelentkezzen adatbázisunkba!

info@modernegeszseg.hu

Kövess
minket!