modern

Mentes Pék - Ahol a kézzel készült, allergén- és adalékanyagmentes finomságok készülnek

Szatmári Tibor és testvére András, a Mentes Pék megálmodói és tulajdonosai kreatív szüleikkel karöltve, 2018 márciusától üzemeltetik családi vállalkozásukat. A fivérek korábban is a vendéglátóiparban tevékenykedtek, Tibor, mint pék, András pedig szakácsként dolgozott.

Szerettek volna valami különlegeset, értékeset, többet adni, ezért ma már az ételintoleranciával küzdők, vegánok és egészségtudatos fogyasztók számára készítenek alacsony szénhidráttartalmú, illetve mentes péksüteményeket.

Az ötlet - ahogy az a legtöbb esetben lenni szokott - személyes érintettségből fakadt. A barátaik közül néhányan gluténérzékenyek. Tőlük érkezett a felkérés, hogy készítsenek számukra gluténmentes leveles tésztát. Összeültek hát, és közel két év háttérmunka után, ma már saját liszkeverékkel dolgozva nap mint nap beleteszik kicsit a szívüket is az általuk előállított minőségi péksüteményekbe.

A kínálatban jelenleg leginkább leveles és kevert tésztákból készült finomságok találhatók. De van zsemléjük és hamarosan lesz pogácsájuk, illetve némi fejlesztés után, kenyerük is. Az Egészségkonyhának pedig három olyan terméket szállítanak, amelyeket máshol nem lehet kani. A saját gluténmentes üzemükben kézzel készítik mindet, így a keresztszennyeződés lehetősége teljesen kizárt.


Fotó: Kis Szilvia

A Mentes Péknél tartósítószer-, glutén-, laktóz-, tejfehérje, állati fehérje-, valamint élesztő-, hozzáadott cukor- és tojásmentes, illetve vegán termékeket találunk, amelyek védőgázas csomagolásban kerülnek a boltok polcaira, hogy később se szennyeződhessenek gluténnal. A védőgázas csomagolás arra is jó, hogy tartósítószer nélkül nyolc napig szavatolja a termékek frissességét.

A péksütikhez elsősorban a lassú felszívódású köles-, csicseriborsó és tápióka liszteket, illetve némelyikhez chia magot, továbbá rizstejet is használnak. Igyekeznek a keményítőtartalmat is alacsonyan tartani, és csak nagyon ritkán nyúlnak az igen magas szénhidráttartalmú rizsliszthez. Ha mégis, akkor inkább a teljes kiőrlésű változatot részesítik előnyben.

A bio boltokban, büfékben, kávézókban kapható előre csomagolt termékek egyre népszerűbbek, köszönhetően annak, hogy finomak és az emberi szervezetre is jobb hatással vannak, mint a hagyományos társaik. A Szatmári család kizárólag olyan beszállítókkal dolgozik együtt, akik éppannyira komolyan veszik a gluténmentességet és minden mást is, mint ők. A speciális lisztkeverékeik készítői és a többi beszállítójuk is ugyanazon elvek mentén dolgozik.

Jelenlegi kínálatukban a kevert tésztáik között almás-csokis, csokis és sajtos muffint, valamint kókuszkockát találunk. Ezeket még nem kóstoltam, de a finom leveles tésztából készült Szilvalekváros levelet és Pizzás csigát viszont igen.


Fotó: Kis Szilvia

Mindkettő finom volt. Azonban a sós nálam mindig előnyt élvez az édessel szemben, úgyhogy nem kérdés, hogy melyiket szerettem jobban.

A Szilvalekváros levélben igazoltan glutén- és hozzáadott cukormentes, valódi, zamatos Szatmári szilvalekvár van. A friss, puha levélkék szépen meg vannak töltve vele. Bevallom, nekem egy picit édesebben még jobban ízlett volna, így én megszórtam a sütit pluszban némi eritrittel. Egy-egy csomagokban egyébként egy jó nagy vagy két normál adag van.

Ezeket a sütiket nyugodt szívvel elfogyaszthattam vacsorára, ugyanis nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, köszönhetően a bennük található rengeteg rostot tartalmazó, lassú felszívódású szénhidrátoknak. Így akár a cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára is fogyaszthatók. Természetesen minden esetben érdemes elolvasni a beltartalomra irányuló információkat, amelyek jól láthatóan fel vannak tüntetve a csomagoláson.

Nemrégiben egy sós és egy édes változattal is gazdagodott ez a termékcsalád. A Spenótos levél és meggyes-mákos levél is elérhető már a boltokban. Kíváncsi vagyok rájuk, úgyhogy nem kizárt, hogy később, e cikk keretein belül - mintegy kiegészítésként - mesélek majd róluk is.

 

Írta: Kis Szivia

Borítókép: Kis Szilvia





Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Jelentkezzen adatbázisunkba!

info@modernegeszseg.hu

Kövess
minket!