barco

Ha sokszínű, finom, házias, vegán és ráadásul gluténmentes fogásokra vágysz, irány az Édeni Vegán!

Az Édeni Vegán Kézműves étterem Buda legrégebbi vegán-vegetáriánus étterme, ami 12 éves múltra tekint vissza. Azonban a családi vállalkozásban működtetett finom ételeket kínáló étterem már 20 éves. Eredendően egy strucc étterem volt, azaz strucchúsból készült fogások szerepeltek az étlapon. A méretes madarak húsa azon túl, hogy különlegesség, az alacsony koleszterin szint miatt, a legegészségesebb vörös húsnak is számít. A vendégek nagyon szerették, mégis a tulajdonos hirtelen jött betegsége miatt egy teljes életmód- és arculatváltás következett. Így a húsos fogások mentek, a zöldég alapú étkezés és étkeztetés pedig jött, látott és győzött. A tulajdonos szerencsére meggyógyult, és azóta is lelkesen fejleszti a recepteket. Folyamatosan új ételeket alkot, amelyekért a turisták is rendszeresen betérnek ebbe a kedves budai kuckóba.


Fotó: Kis Szilvia

Sokszínű, finom, házias ízekkel találkozhatunk itt, ahol a hagyományos konyha kedvelői éppúgy megtalálják a kedvencüket, mint a modernebb konyha hívei. Bármit választunk, nem lőhetünk mellé. Az Édeni Vegánban különösen fontos helyet foglal el a nyers étkezés. Ezt pedig változatos és bőséges saláta kínálattal igyekeznek lehetővé tenni. A levesek közül például a gulyásleves, illetve a babgulyás elképesztően ízletesek. A húst szójával és Csehországból hozott, ízletes szejtánnal helyettesítik. A karamellizált, lilahagymás szejtán szelet a gluténérzékenyeken kívül mindenki másnak ajánlott. A szóját jól tolerálóknak pedig a szójapörkölt is kellemes ízélményt fog hozni.

Nemcsak a tojás és tejmentes étrenden lévők, vegetáriánusok és vegánok számára állnak nyitva az Édeni Vegán kapui, hanem bizony a gluténérzékenyek számára is. Az ételek 80%-a ugyanis gluténmentes is. Például a fasírtok minden esetben gluténmentesek, egészen egyszerűen azért, mert nem is volt igény a hagyományosra. Ezért a céklából, cukkíniből, répából, gombából, valamint a lencséből készült fasírtok mindegyike nyugodt szívvel fogyasztható gluténintolerancia esetén is. Ugyanígy az összes főzelék és leves is, hiszen ezeket rizslissztel vagy kukoricakeményítővel habarják.


Fotó: Kis Szilvia

Ez pont az a hely, ahová akár a kutyusunk társaságában is beugorhatunk egy kellemes növényi alapú és ráadásul lisztmentes tofurántottás reggelire vagy egy ízletes ebédre, esetleg vacsira is. Biztosan kedvesen, szeretettel és mesés ízekkel fogadnak majd. A gluténmentes vonalon tovább haladva meg kell említeni ismét a szójapörköltet és a rakott kelt, ami szójával és tofuval készül.

A tészták durumlisztből készülnek és a fő húspótló szejtán pedig búzasikérből áll, ezért e kettőt a gluténérzékenyek ne fogyasszák! Mivel a különböző lisztek a konyhába nem kaptak belépőt és a fenti két gluténtartalmú alapanyag gondosan, körültekintően a többi élelmiszertől elkülönítve készül, a keresztszennyeződésre gyakorlatilag nincs esély.


Fotó: Kis Szilvia

A hamburger-kedvelők számára két változattal készülnek. Lisztérzékenyek a csicseriborsós pogácsát kapják, hasonlóan mentes buciban, a többiek pedig szójás pogácsát, hagyományos buciban. Természetesen házi készítésű ketchup és mustár is dukál hozzá.

Szomjunkat Tündérvízzel, egy lúgos-oxigénes, magyar termékkel és különféle smoothie-kkal vagy házi limonádéval enyhíthetjük. A zöld smoothie zseniális. Az alma-banán-spenót-bazsalikom-datolya keveréke egyszerre felüdítő és energiát adó ital, ami egy egész marék friss bazsalikommal, valami fenséges. Ha esetleg valakinek ez nem jönne be, választhatja a narancs-répa-alma és a cékla-alma-cirom kombinációkat is. Különlegességük, hogy kizárólag friss alapanyagokból állnak és semmilyen adalékanyag, illetve cukor nem kerül a keverékbe. A házi limonádé is minden esetben cukormentes. Sőt, mondhatni, hogy az egész étteremben nincs cukor, ezért ez egy szuper hely az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, alakjukat féltők és a diétázók számára is. Eritrittel vagy xilittel édesítenek, de mindig van olyan kancsó, amibe semmilyen édesítő nem kerül.


Fotó: Kis Szilvia

A kávé rendkívül ízletes. Egy bio minősítésű és különösen finom pörkölésű kávéból dolgoznak, ami ráaadásul fair trade termelésből származik. Abszolút kuriózumként itt finom édes kukoricatejjel élvezhetjük a fekete nedűt. Szándékosan nem tartanak más növényi tejet, mert a kukoricatejből rendkívül habos, semmilyen utóízzel nem rendelkező csodásan krémes italt tudnak elénk varázsolni.

Ha a desszert még belénk fér, akkor egy cukor-, glutén- és laktózmentes nyers sütivel zárhatjuk az étkezést, amelyek mindegyike datolyával és banánnal készül. Az édes íz tehát adott. A Bounty és a Tiramisu, az áfonyás-mákos, az almás-diós, a mokka-csokis és a brownie is fantasztikus.

A reggel 9 órától este 8 óráig nyitva tartó étterem vendégköre elsősorban visszatérő hazai törzsvendégekből és sok-sok turistából áll, köszönhetően a turistacsalogató látványosságok közelségének, és annak a ténynek, hogy az egészségtudatos táplálkozás, amivel itthon még csak ismerkedünk, külföldön már szokássá vált. Érdemes lenne követni őket.

Írta: Kis Szilvia
Borítókép: Kis Szilvia

Édeni Vegán

Cím: 1011 Budapest, Iskola utca 31.





Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Jelentkezzen adatbázisunkba!

info@modernegeszseg.hu

Kövess
minket!