barco

Gluténmentes irányba tart a Napos Oldal Vegán és Vegetáriánus Étterem

A Napos Oldal Vegán és Vegetáriánus Étterem 18 éve nyitotta meg kapuit Budapesten, az Oktogon és a Nyugati tér között nagyjából félúton, a Jókai utcában. Az eredetileg vegetáriánus étterem és kávézó 2014-ben alakult át majdnem teljesen állatmentes, vegán étteremmé. Egy étel és egy késztermék kivétellel, itt valóban minden vegán.

Ha belépünk az étterem ajtaján, először a bolt résszel találkozunk. Kapható itt minden, amire a vegán életmódhoz szükségünk lehet.

Nem kell máshová mennünk a különböző tofu és szejtán termékekért, a tofuból készült felvágottakért, továbbá vásárolhatunk itt különböző olajokat, teákat, cukormentes, természetes alapanyagokból készült gyümölcsitalokat, változatos gabonaféléket, pelyheket, lekvárokat, kávékat, kakaót, karobot és különböző növényi tejeket. A kisbolt polcain a valódi termelői méz az egyetlen olyan termék, amit nem sorolhatunk a vegán kategóriába.

Tovább nézelődve finoman illatozó és ínycsiklandó ételeket találhatunk, no meg kedves kiszolgálást. Vegán étterem ide vagy oda, a juhtúrós palacsinta itt akkora kedvenc, hogy nem lehet elhagyni az étlapról és tényleg érdemes megkóstolni!

A Napos Oldalban Szabó Emma üzletvezető és konyhafőnök dönti el, hogy mi kerül fel naponta az étlapra. Közel 70 féle ételük van. Ezek közül naponta 12-13 különböző sült étel, illetve feltét, 12 féle saláta, 7-8 féle süti közül tudunk választani. Utóbbiból 4-5 féle édes és sós pite szokott lenni. Természetesen minden fogás frissen készül. Az étterem weboldalán és közösségi oldalán pedig minden nap megjelenik az éppen aktuális napi menü.

Az ételek egy része (a menük, jó pár saláta és a frissensültek) a séf receptjei alapján készülnek. Természetesen vannak olyan régebb óta elérhető ételek is, amelyekhez sokan ragaszkodnak, így azok időről-időre felbukkannak az étlapon.

A Napos Oldalban a Cézár salátát sem szabad kihagyni, mert kivételesen finom. Naponta egyszer frissen készítik. Bár megesik, hogy rendkívül hamar el is fogy és olyan nagy rá a kereslet, hogy még egy adagot kell készíteni belőle. Az itteni Cézár saláta római salátából, jégsalátából, madársalátából, ruccola salátából és a szejtánból készül, amit vegán majonézzel koronáznak meg. Akárcsak egy másik nagy kedvencet, a majonézes padlizsánt is. Ez egy rendkívül ízletes török eredetű étel, ami fokhagymával, borssal, paprikával és vegán majonézzel készül, sült padlizsánból.

A saláták itt azért is nagyon népszerűek, mert nem ecettel, hanem citromlével és hidegen sajtolt olajjal készülnek. Bármelyik remek kísérője lehet egy rántott zöldséges palacsintának, vagy egyéb sült ételnek, illetve feltétnek. A gluténmentes zöldségpakora, a falafel, a rizsgolyó és a kölesgolyó mindenképpen remek párja lehet egy salinak.

A konyhafőnök, aki 30 éve vegán és makrobiotikával, illetve a nyers vegán táplálkozás tudományával foglalkozik, a gluténmentes konyha felé tart. Az ételeinek zöme már most is gluténmentes alapanyagokból készül.

A fent említett feltétek és a sült zöldségek, illetve a gabona saláták abszolút lisztmentesen készülnek. Utóbbiak kölesből, hajdinából és olyan hüvelyesekből állnak, mint a lencse és a bab. A tésztasalátát is igyekeznek kukorica-, illetve rizslisztből készült tésztákból összeállítani.

A konyha kialakítása nem alkalmas arra, hogy elkülönítve készítsék a gluténmentes ételeket a gluténtartalmúaktól, így jelenleg a keresztszennyeződés esélye nem zárható ki! Ezért nincs kiírva, hogy az adott étel gluténmentes.

Vegán étterem lévén természetesen a tej-, illetve a tejcukor érzékenyek is biztonsággal fogyaszthatnak itt bármit. A tejszínes ételek szójatejből előállított vegán tejszínnel és tejföllel, illetve vegán majonézzel készülnek.

Egy fincsi nyers vegán sütivel zárhatjuk a menüt. Kifejezetten ajánlom a kis áfonyás kosárkát, ami csakúgy, mint itt a többi nyers vegán süti, datolyából és dióból készül. Édesítésre természetes almakivonatot, agávé szirupot, olykor rizsszirupot, esetenként pedig eritritet használnak.

A Napos Oldal egy kellemes hely azoknak, akik elköteleződtek a vegán életmód vagy a vegetarianizmus irányába, sőt azoknak is, aki valami újra, különlegesre vágynak. Mivel várhatóan teljesen gluténmentes étteremmé alakulnak át, hamarosan a lisztérzékenyek, sőt cöliákiások számára is komoly célpont lehet.

Írta: Kis Szilvia
Borítókép: Kis Szilvia


Napos Oldal Vegán és Vegetáriánus Étterem

Cím: 1066 Budapest, Jókai utca 7.





Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Jelentkezzen adatbázisunkba!

info@modernegeszseg.hu

Kövess
minket!