barco

Étcsokoládé. Minőség. Darkest Desire.

Csokoládé. Sokan vagyunk, akik nem tudnak ellenállni eme édes csábításnak és akkor még az igazi, minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládé egészségünkre és közérzetünkre gyakorolt pozitív hatásairól nem is beszéltünk. Mert bizony pozitív hatása is van bőven! Azt már évek óta tudom, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére, a megfelelő étkezés és életmód kiegészítéseként a mértékletes étcsokoládé fogyasztás egy finom lehetőség. Emellett azonban több más jó tulajdonsága miatt is érdemes naponta fogyasztani belőle. A minőségi étcsokoládé ásványi anyagokban gazdag, mértékletes fogyasztása (bármilyen meglepően is hangzik) jótékonyan hathat a fogyókúrára és megelőzheti a cukorbetegség kialakulását, továbbá serkenti az agyműködést és még jó kedvűvé is tesz.

Fotó: Darkest Desire

Már régóta különös szenvedély fűz az étcsokoládéhoz, bár korántsem tudok róluk annyit, mint Ajtony Csaba, a Darkest Desire tulajdonosa, aki szenvedélyének hódolva az évek során különlegesebbnél különlegesebb csokoládékkal ismerkedett meg, majd 2018 szeptemberében megnyitotta online étcsoki boltját. A jelenlegi kínálatában 18 féle csokit találunk, de ez folyamatosan bővül.

A világ legjobb, legkülönlegesebb csokoládéit válogatta össze. A világ minden tájáról származó mindenmentes, organikus, illetve vegán étcsokoládék mindegyike kivétel nélkül 80% feletti kakaótartalommal bír. Több közülük 92-95%-os, de találunk négy 100%-os kakaótartalmút is. Ez utóbbiak ennek köszönhetően valóban semmi mást, így tehát cukrot sem tartalmaznak, ezért a cukorbetegek és az egészségtudatos életmód hívei is a legnyugodtabb szívvel fogyaszthatják őket.

Fotó: Darkest Desire

Több csomagoláson is szerepel a bean to bar jelzés, ami azt jelenti, hogy a kakaóbab termelő, valamint a csokoládé gyártója szoros együttműködésben dolgozik, és a teljes folyamat ellenőrzött körülmények között zajlik. Ellenőrzött, hogy milyen forrásból, illetve, hogy milyen területekről érkezik az alapanyag, továbbá a profitmegosztás is igazságosabban történik, mint a hagyományos tömeggyártás során. Így lehetővé válik a fenntarthatóság és kiküszöbölhető, hogy irreálisan alacsony áron dolgoztassanak embereket a világ kakaóbab termelő tájain. Azzal, hogy bean to bar csokoládét vásárolunk, mi magunk is ezt az elvet támogatjuk.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a bean to bar jelzés önmagában még nem feltétlenül jelenti azt is, hogy a legmagasabb minőséggel van dolgunk. De szerencsére a legtöbb esetben mégis, hiszen a gyártók többsége igyekszik a legjobb minőségű, criolló kakaóbabból készíteni csokoládéit. Ilyen például a Melt 100%-os étcsokoládé is, ami magasabb árfekvése ellenére annyira népszerű lett a magyar vásárlók körében is, hogy az első készlet már el is fogyott belőle.

Fotó: Darkest Desire

A kínálatban csak magas kakótartalmú, minőségi csokoládék szerepelnek. Több közülük single origin termék. Ezek alapanyaga, akárcsak a legjobb kávék esetében, egyetlen, nyomon követhető forrásból származik. Mert bizony a csokinál is számít, hogy épp belize-i, perui, dominikai, venezuelai vagy épp bolíviai stb. Mindenképpen érdemes megkóstolni az ízletes és rendkívül lágy osztrák Labooko Peru csokoládét, ami, ahogyan a nevében is szerepel, kizárólag peru-i, valamint a Chocolate Tree, kizárólag belize-i kakaóbabból készült 100% kakaótartalmú csokoládéját.

Az én abszolút kedvencem mégis a Chocolate Makers Gorilla szelet, ami 92% kakaótartalmú étcsokoládé, és egy holland cég gyártja, ami egy holland alapítványtól vásárolja az előállításához szükséges kakaót és cukrot. A Masarang Alapítvány egyébként szerteágazó tevékenységet folytat, többek között erdőtelepítésekkel és állatvédelemmel is foglalkoznak. A kakaó a kongói ültetvényeikről származik, a cukor ugyanezen alapítvány indonéz ültetvényein terem. A gyártó cég pedig az elkészült csokoládéból befolyó összeget teljes egészében az orángutánok, illetve a gorillák életterének a megóvására fordítja.

Fotó: Darkest Desire

A cég számos csokoládégyártóval működik együtt, a világ több országában. A Taza elnevezésű, 85% kakaótartalmú, mexikói stílusú, organikus (egyébként glutén-, tej-, illetve laktóz, szója- és GMO-mentes, vegán, valamint kóser) csoki korongot például Amerikában gyártják. Mexikóban nem táblában árulják a csokoládét, hanem kerek formában, innen ered a névválasztás. Ez a csoki önmagában is fenséges, de selymes forró ital is készíthető belőle, tej vagy növényi tej hozzáadásával.

Fogyasztóként, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a csokoládégyártás fenntartható és emberséges módon történjen, miközben a tudatos választásunk eredményeként egyre jobb minőségű csokoládékkal ajándékozhatjuk meg a számunkra fontos embereket, no és persze saját magunkat.

Írta: Kis Szilvia
Borítókép: Darkest Desire





Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Jelentkezzen adatbázisunkba!

info@modernegeszseg.hu

Kövess
minket!