modern

A laktózintolerancia, azaz tejcukor-érzékenység

Édesapám sok-sok éve ivott utoljára tejet, mert elmondása szerint, a tej elfogyasztása után, minden alkalommal kellemetlen emésztőrendszeri tünetek jelentkeztek nála. Akkoriban még nem volt ennyire reflektorfényben a laktózérzékenység, így én és a család többi tagja sem értettük, hogy valójában mivel is állunk szemben.

Ma már nem számít kuriózumnak, sőt, szinte természetes, hogy az üzletek és a vendéglátóhelyek kínálatában laktóz-, tej-, sőt egyre több helyen már gluténmentes alternatíva is megtalálható, hiszen folyamatosan nő azok száma, akik ilyen vagy olyan intoleranciában szenvednek.

Azok, akik nem tolerálják a tejet és a tejtermékeket, laktózérzékenyek és tejfehérje allergiásak is lehetnek, de előfordulhat, hogy mindkét állapot egyszerre sújthatja őket.

A laktózintolerancia egyfajta emésztési zavar. Normál esetben a szervezetbe bevitt tejcukor (laktóz), a vékonybélben kettős cukor (diszacharid) állapotból egyszerű cukrokká (glükózzá és galaktózzá) bomlik. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű laktáz enzimre is szükség van, ami a laktózt jó toleráló emésztőrendszerű személy estében, a vékonybélben termelődik.

Sokaknál azonban ez az enzim kívántnál kisebb mennyiségben van jelen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ebben az esetben a tejcukor lebontása elégtelenül vagy egyáltalán nem megy végbe. A laktóz tehát emésztetlenül jut el a vékonybélből a vastagbélbe, ahol a helyi baktériumok, a maguk módján (erjesztve) állnak neki a lebontásának.

Tünetek

A fentiekből már tisztán kikövetkeztethető, hogy az erjesztés, fokozott gázképződést von maga után, ami az érintett személyeknél görcsös, puffadásos, olykor fájdalmas emésztőrendszeri tüneteket okoz. Továbbá, a vastagbélig eljutó laktóz, vizet köt meg, ezért a tejtermékek elfogyasztása után nagyjából 30-40 perccel, az tejcukor-érzékeny személyeknél hasmenést idéz elő.

A tejfehérje allergiával ellentétben, az intolerancia mértéke függ az elfogyasztott tejtermék mértékétől.

Miért hiányozhat a szervezetből a tejcukor bontásához elengedhetetlen laktáz enzim?

Leggyakoribb kiváltó ok, hogy a csecsemő- és gyermekkor után, fokozatosan lecsökken a szervezetben található laktáz enzim, hiszen ahogy cseperedünk, elhagyjuk az anyatej fogyasztását, így elvileg a tejcukrot bontó enzimre sincs oly nagy szükségünk, mint életünk első éveiben. Bizonyos népcsoportoknál megfigyelték, hogy a nagy többség felnőttkorban is sok tejet, illetve tejterméket fogyaszt és számukra nem jelent gondot a tejcukor lebontása. Más (pl. ázsiai, afrikai) országokban azonban a népesség zöme laktózérzékeny. Előfordulhat az is – bár lényegesen ritkábban –, hogy az újszülött már olyan emésztőrendszerrel születik, amellyel képtelen a szervezetébe bekerült tejcukrot lebontani. Tehát az eredendően laktózérzékeny babák vékonybelében nem termelődik a laktóz lebontásához elengedhetetlen laktáz enzim. Ezeket az állapotokat nevezi a szaknyelv elsődleges tejcukor-érzékenységnek.

A laktáz enzim termelődésének elégtelensége, illetve teljes hiánya kialakulhat ún. szerzett módon, egy betegség (pl. baktériumos fertőzés), egy hosszú antibiotikumos kezelés, egyéb autoimmun eredetű elváltozás vagy intolerancia hatására is. Minden olyan állapot és beavatkozás, ami felborítja a normál bélflórát hatással lehet laktáz enzim termelődésének képességére is. Amennyiben szerzett módon alakul ki a tejcukor-intolerancia, akkor másodlagos kórformáról beszélünk.

Gyógymód?

A laktózérzékenyek számára egyetlen megoldás létezik: ki kell iktatniuk étrendjükből a laktóz tartalmú élelmiszereket. Ma már ez nem jelent oly nagy problémát, mint pl. 10 évvel ezelőtt. Napjainkban szinte mindenhol lehet laktózmentes és/vagy növényi tej, illetve tejtermék alternatívákat vásárolni. A fejtörést inkább az egyéb élelmiszerek jelentik, ugyanis számtalan termék (pl. sütemények, ropogtatnivalók, levesporok, illetve gyógyszerek, homeopátiás szerek stb.) tartalmazhat laktózt, még ha csak nyomokban is. Így előfordulhat, hogy a legnagyobb gondosság ellenére is szükség lehet a laktáz enzim pótlására, amit speciálisan erre a célra kifejlesztett termékekkel lehet megoldani.

A laktózérzékenység és a tejfehérje allergia között fontos különbségek vannak, a súlyosságot illetően is, ezért fontos, hogy pontos diagnózisunk legyen. A laktózérzékenység ugyanis egy intolerancia, és ahogyan azt fentebb kifejtettem, ez esetben egy a tejcukorral kapcsolatos emésztési zavarról van szó. A tejfehérje allergia ezzel szemben, a tej fehérje-összetevői ellen adott autoimmun, azaz ellenanyag-termelő válaszreakció, ami az emésztőrendszeri mellett, attól sokkal súlyosabb bőr-, illetve akár életet veszélyeztető keringési-, vagy légzőszervi tüneteket is produkálhat. A következő cikkben a tejfehérje allergiáról lesz szó.

Írta: Kis Szilvia
Borítókép: pixabay.com





Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Jelentkezzen adatbázisunkba!

info@modernegeszseg.hu

Kövess
minket!