modern

„Jó érzés, hogy amit tudok, azt adom.” – Interjú Szűts Annamáriával, a Smankerli Cukrászda és Kávézó tulajdonosával

A Róna utcában található újhullámos Smankerli Cukrászda és Kávézó júliusban ünnepelte megnyitásának második évfordulóját. Kalandos két esztendő áll a tulajdonos házaspár mögött, ennek apropóján beszélgettem Szűts Annamáriával, a Smankerli egyik megálmodójával.

Milyen volt az elmúlt két év?

Olyan, mint kihajózni egy szép yachttal, hiszen az óceán is legalább ennyire kiszámíthatatlan. Sosem tudni, hogy a következő napon vihar vagy szép idő vár majd ránk. De csodás kalandban van részünk, rengeteg élménnyel és a szó pozitív értelmében, sok-sok munkával. Különösen motiváló az a mérhetetlen mennyiségű szeretet, amit a munkánkért cserébe a gyermekektől és felnőttektől egyaránt kapunk.

Miért és hogyan vágtak bele ebbe a kalandba?

Most öt évet ugrunk vissza az időben. Akkoriban úgy gondoltunk, hogy Zuglóban kevés olyan cukrászda vagy kávézó van, ahová szívesen beülnénk. Majd egy évvel később - mikor úgy adta az élet, hogy 22 év más területen végzett munka után váltanunk kellett - jött az ötlet, hogy nyissunk egy olyan cukrászdát, ahová mi is szívesen beülnénk egy kávéra vagy süteményre. A cukrászat hozzám mindig is közel állt, ezért kitanultam a szakmát. Utána a férjemmel eldöntöttük, hogy megpróbáljuk és belevágtunk.

Vannak hagyományos és az egészségtudatosabb életmódba illeszthető, illetve különféle „mentes” süteményeik is. Mi volt az eredeti koncepció?

Ha nem Zuglóban nyitottunk volna, kizárólag az egészségtudatos vonallal kezdünk. Aztán ezt elengedtem és bebizonyosodott, hogy ez nem is volt rossz döntés. Megtartottuk ezt a vonalat, de kizárólag egy polc erejéig a süteményes pultban. Aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz az élet, hogy mit keresnek majd a vendégek.

Jelenleg mit keresnek inkább?

A megnyitás után minket is meglepett, hogy inkább a tejmentes és nem a cukormentes süteményeket keresték. Így ma már van olyan süteményünk, ami tejmentes ugyan, de cukrot azért tartalmaz. A vegán édességeket egyelőre kevesen keresik, de van két vegán süteményünk is. A Hófehérke például nemcsak vegán, hanem egyben mindenmentes is, glutént sem tartalmaz. Azonban itt ki kell hangsúlyoznom, hogy a konyhánk nem gluténkonyha, ezért nem is írjuk ki a gluténmentes alapanyagokból készített süteményeinkre, hogy gluténmentes, csak azt, hogy lisztmentes. Keresztszennyeződés tehát előfordulhat, bár természetesen mindent tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy ne történjen meg.

Ezek szerint nem mindenhol van igény az egészségtudatosabb édességekre?

A belvárosban sokkal nagyobb a kereslet azokra a jó helyekre, ahol specializálják magukat, mondjuk a vegán termékekre. Itt azonban azt tapasztaltuk, hogy még nincs ekkora, vagy még nem tudnak annyian rólunk. De nincs ezzel baj, mert így színesebbek vagyunk mi is és színesebb a vendégközösség is. Az egészséges szóval kapcsolatban egyébként van egy szójátékunk az egészséDes. Ez nálunk azt jelenti, hogy teljes kiőrlésű lisztből vagy liszt nélkül, a cukor elhagyásával olyan termékeket készítünk, amit a cukorbetegek, inzulinrezisztensek, fogyókúrázók, egészségtudatosan táplálkozók is fogyaszthatnak. Ezeket EÉ jelzéssel látjuk el a pultban.

Dietetikussal együtt alkották meg ezeket az édességeket?

Igen, konzultáltunk egy dietetikussal. Mindenki küzd a kilókkal, én magam is, és tudom, hogy amikor csak ilyeneket ettem vagy jobban odafigyeltem ezekre a dolgokra, akkor a kilók könnyebben olvadtak le róla. Édesanyám pedig cukorbeteg és azt tapasztaltuk, hogy ezek a sütemények neki is jót tesznek, méghozzá annyira, hogy el is hagyhatta a gyógyszereit. Az emberek tudják kontrollálni a testüket, ha igazán akarják és van kellő elszántságuk.

Mit használnak a sütemények elkészítéséhez répacukor helyett?

Cukoralkoholokat használunk, eritritet és nyírfacukrot vegyesen. Igyekszünk keverni őket fele-fele arányban, amikor lehet, mert az eritrit hűsítő hatása sok krémben és süteményben nem működik. Egy cukoralkohol nem ugyanaz, mint a cukor. Ettől persze lehet, de nem könnyű velük dolgozni.

Milyen termékek találhatóak a kispolcon?

Mézes Tiborunk a Győr melletti, Ménfőcsanakon készíti csodás mézeit. Kis manufaktúrája van, és egy vásáron bukkantunk rá. Az ő mézeit árusítjuk. Ezek nem olcsó termékek, ellenben igazi minőséget képviselnek. Nemcsak mézet, hanem virágport és propolisz tinktúrát is készít, ami már egy lényegesen magasabb árkategória. Így azt csak rendelésre szerezzük be és adjuk tovább. Finom szörpjeink is vannak, amiket a Balaton mellől, egy őstermelőtől szerzünk be. A málnaszörpje, amit először kóstoltam, épp olyan volt, mint annak idején a nagymamámé, ezért választottuk őt. Vannak továbbá saját, házi készítésű, cukormentes lekvárjaink is, amiket, lent a műhelyben készítünk, de ezek még nem kaphatóak külön.

Ó, én az egyik lekvárt már kóstoltam is! Az eladó hölgytől tudom, hogy ilyen lekvár, illetve saját készítésű keksz van a kókuszgolyóban is.

Igen. Jelenleg még csak a termékeinkben vannak a lekvárjaink, mert rendre kudarcba fulladnak a tárgyalásaink a befőttes üveg gyártókkal, hiszen mi magas színvonalú szolgáltatást akarunk nyújtani. Egész egyszerűen csak azért, mert az jó érzés, hogy amit tudok, azt adom. Reméljük, h télre összejön, hogy a saját cukormentes lekvárjaink fent legyenek a polcainkon is, a hűtést nem igénylő kekszeink és sós harapnivalóink mellett.

 

A Smankerliben az a jó, hogy magasra teszik a mércét és sokféle igényt ki tudnak elégíteni, méghozzá pénztárcabarát áron. Bátran kipróbálnak új dolgokat, hiszen erre épült az egész vállalkozásuk két évvel ezelőtt, és ez a folyamatos fejlődésük alapja is.

A süteményeik különlegesek, szépek és finomak. A cukormenetes túrós süti gyümölccsel a közepén, a kókuszgolyó és a karamelltorta mindenképpen megér egy, sőt több kóstolót is.


Írta: Kis Szilvia
Borítókép: Smankerli Cukrászda és Kávézó
 

Smankerli Cukrászda és Kávézó

Cím: 1145 Budapest, Róna utca 161.
 





Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Futás

Fél óra alatt 2000 Kalóriát tudsz elégetni

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing esi elit. Vivamus at arcu sem. Vestibulum ornare eleifendit massa, nec tempor odio. Fusce posuere nunc iaculis ligula viverra iaculis. Aliquam erat volutpat.

Megnézem

Jelentkezzen adatbázisunkba!

info@modernegeszseg.hu

Kövess
minket!